Energidirektörens emeritus tankeförsök

Krönikören Liv Landell Major vid Liberala (sic!) Nyhetsbyrån ondgör sig i en krönika i Bohusläningen över att byggjobbare börjar sitt arbete på morgonen, när hennes barn behöver sova. Att börja arbetsdagen strax före klockan sju borde vara kriminellt. "Det finns ingenting som hindrar att man anammar nio till fem-kulturen, precis som alla andra branscher där man jobbar med döda ting", skriver hon upprört.


Det är naturligtvis möjligt att världen anpassar sig till den liberala tyckarens vanor. Däremot har hon missuppfattat delar av tillvaron. Nio till fem-kulturen är kontorskulturen. Byggjobbare, elmontörer, drifttekniker, verkstadsarbetare, sophämtare - många som inte har kontorsjobb har en sju till fyra-kultur. 


Men det vet man tydligen inte på Liberala Nyhetsbyrån, som annars hyllar individens fria val. Ett alternativ för Landell Major skulle kunna vara att stiga upp en timme tidigare. Varför inte anpassa sig till sju till fyra-kulturen, som de flesta jobbare har? De arbetar dessutom åtta timmar, inte sju.

30. jun, 2014