Energidirektörens emeritus tankeförsök

Det danska valet är paradoxernas val. Förloraren vinner och bildar regeringen. Vinnaren har inte ambition att ingå i regeringen. Socialdemokraterna "vinner" och avgår.

Venstre (till vänster om högern, därav namnet) är inte längre största borgerliga parti men bildar regering. Tappar 13 av 47 mandat. Dansk folkeparti, som beskrivs som främlingsfientligt och i många avseenden värnar traditionella välfärdsfrågor (för danskar), ökar med nästan nio procentenheter till 21 procent. Partiet är nu näst största parti i folketinget.

Under mina tre år i Danmark, 2000 - 2003, tog Dansk folkeparti plats i politiken. Försöken att tiga ihjäl och ignorera dem blev allt mer orealistiska. Tolv år senare är de näst största parti i folketinget. Ingen regering kan regera utan att tala med dem.

I Sverige har vi decemberöverenskommelsen. Ett övergrepp på demokratin och förödande för parlamentarismen. Sverigedemokraterna har fördubblat sitt väljarstöd vid  vart och ett av de tre senaste valen. Hur ska vi ha det 2018? 

21. jun, 2015