Energidirektörens emeritus tankeförsök

Förra söndagen jublade greker på torg i Grekland över "segern" i folkomröstningen om villkoren för fortsatta räddningspaket till Grekland. Premiärminister Alexis Tsipras hade vilselett grekerna att tro att de hade något val.

Tsipras kom sedan tomhänt till Bryssel. I EU-parlamentet möttes han med jubel och applåder, som en rockstjärna, av nationalister till höger och vänster, inklusive sverigedemokraterna. Han blev dock rejält utskälld av seriösa EU-parlamentariker för att föra en ansvarslös politik och fick än en gång återvända tomhänt.

En vecka senare rapporteras om en tryckt stämning i Grekland. Pengarna är slut, bankerna stängda, företag kan inte betala eller ta emot betalningar. Hjulen stannar. Tsipras förtroendekapital är förbrukat.

Grekernas jubel har tystnat. Verkligheten blir allt bistrare. Det är denna politik det svenska vänsterpartiet hyllar. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts lovord över Tsipras grekiska drama hör närmast hemma i en fars, om situationen inte vore så tragisk.

Det spekulerades i att Jonas Sjöstedt skulle bli svensk finansminister vid en rödgrön valseger. Man tar sig för pannan. Någonstans fanns dessbättre en spärr, men det är illa nog med det inflytande han har på regeringen Löfven (S). 

12. jul, 2015