Energidirektörens emeritus tankeförsök

Metropolitans uppsättning av Verdis Nabucco (Nebudkadnessar), med Placido Domingo i titelrollen och maestro James Levine på pulten, tre minuters promenadväg hemifrån. De direktsända operaföreställningarna från Met på Folkets Hus är en tillgång. Riktigt bra ljud- och bildkvalitet och en påtaglig närvarokänsla.

Maestro Levine debuterade på Metropolitan 1971 och lämnar nu, efter mer än 2 500 föreställningar, det konstnärliga ledarskapet. Han är 73 år och kämpar mot Parkinsons sjukdom.

Nabucco är berättelsen om hur det israeliska folket längtar tillbaka till Jerusalem under den babyloniska fångenskapen 500 f Kr. Redan vid premiären 1842 på La Scala i Milano uppfattades den fördolda kritiken mot Österrikes förtryck av de italienska småstaterna, inte minst i operans mest kända stycke, de hebreiska fångarnas kör, som Levine för övrigt repriserade.

Operan innehåller mäktiga orkester- och körpartier. En stark föreställning. Glädjande att notera att i publiken återfanns Sveriges ledande fjärrvärmeföreträdare. Kultur och fjärrvärme hör ihop.

7. jan, 2017