Energidirektörens emeritus tankeförsök

Svidande kritik riktas mot Swedbank. På grund av datahaveri kunde kunder ta ut mer i uttagsautomater än vad de hade på sina konton. I Malmö uppstod tydligen kaos vid automater där uttagsspärren inte fungerade.

Swedbank meddelar, av någon obegriplig anledning, att den inte kommer att ta ut övertrasseringsavgift av de kunder som tagit ut mer pengar än vad de hade på sina konton. Dock är banken så grinig att den kräver att kunderna betalar tillbaka de pengar de tagit ut utan täckning.

TV 4 Nyheternas reporter ställer banken mot väggen och ifrågasätter hur banken kan kräva pengarna tillbaka. Det var ju inte kundernas fel att spärren inte fungerade (sic!). Att ta ut pengar som man inte har är alltså bankens fel. Att kräva att den enskilde inser att ta ut pengar som man inte har, även om det tekniskt är möjligt, medför återbetalningskrav och kan få konsekvenser, är tydligen orimligt.

I checkens barndom (någon som kommer ihåg den?) berättades historien om bankkunden som, ställd inför att ha skrivit ut checkar utan täckning, inte förstod problemet då han hade mer än hälften av checkarna kvar.

2. feb, 2017