Energidirektörens emeritus tankeförsök

Bortförklaringar och försök att förringa beskrivningar av verkliigheten för kriminalkommisarien i Örebro, Peter Springare, duggar tätt. Det är den förväntade reaktionen på Springares redovisning av hur dagarna på jobbet ser ut.

Springare är förundersökningsledare vid roteln för grova brott vid Örebropolisen. Mord, mordförsök, utpressning och våldtäkter är hans vardag. I ett inlägg på sin facebooksida redovisar han de brott han utrett den senaste tiden med (fiktiva) förnamn och (verklig) nationalitet på de misstänkta förövarna.

Redovisningen föranleder upprörda protester från de som anser att uppgifterna är olämpliga. Polischefen anmäler i sin räddhågsenhet Springare för hets mot folkgrupp, vilken åklagaren givetvis avvisar.

Kammaråklagaren i Örebro, Louise Helleday, känner inte igen sig och hävdar i ett debattinlägg att Springare driver en tes och har en kraftigt snedvinklad och överdriven beskrivning av verkligheten.

Utifrån Helledays erfarenhet, vilket Springare konstaterar i Nerikes Allehanda, är det fullt naturligt att hon inte känner igen sig. Under de senaste två åren har gruppen för grova brott i Örebro län handlagt 636 ärenden. Av dessa ärenden har Helleday varit förundersökningsledare/åklagare i åtta (sic!). Resten har handlagts av särskilda åklagare och Springare själv. Helleday arbetar huvudsakligen med ungdomsärenden och mängdbrott.

Helledays beskyllning mot Springare för att "driva en tes" haltar betänkligt i trovärdighet. Det är en god idé att veta vad man skriver om, även för en åklagare.

19. feb, 2017