Energidirektörens emeritus tankeförsök

I vänsterpartiets hyllade exempel på framgångsrik vänsterpolitik, Venezuela, lever nu tre fjärdedelar av hushållen i fattigdom. Hundratusentals människor demonstrerar mot regimen Manduros diktatoriska våldsmetoder och ekonomiska vanskötsel.

I Venezuela, rikt på olja, är det nu brist på allt annat. El finns endast sporadiskt. Matköerna är närmast oändliga. Kommunismens väldokumenterade förmåga att åstadkomma brist till och med på toalettpapper demonstreras än en gång.

I Rapport i Svt rapporteras om våldsamma kravaller med mer än 30 döda bara i dag. Detta system, "chavismen" efter den avlidne presidenten Hugo Chavez, har varit det svenska vänsterpartiets älskling.

Vid Chavez död hyllade vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde despoten och framhöll att "miljoner latinamerikaner har kunnat lyftas upp ur fattigdom".

Nu har Venezuela, likt andra kommunistsystem, kollapsat. Men det är inte systemets fel. Det är naturligtvis det kapitalistiska USA:s fel, vilket vänsterpartister i Sverige och diktatorn Manduro ständigt framhåller.

27. apr, 2017