Energidirektörens emeritus tankeförsök

Statsminister Stefan Löfven (S) kontrade med ett beslut som inte ingått i förhandsspekulationerna. Regeringsombildning, där han behåller försvarsminister Peter Hultqvist (S) och låter de två andra, som oppositionen väcker misstroendeförklaring mot, gå.

Tanken är naturligtvis att åstadkomma ett "chicken race". Hur mycket tål Alliansen? Hultqvist är en respekterad, kompetent och omtyckt försvarsminister, den bäste Sverige haft på många år. Vågar Alliansen avsätta Hultqvist?

I kväll är svaret ja. Men, värt att notera, inte längre något krav på extrainkallad riksdag och antydningar om att om "något framkommer", föder givetvis spekulationer.

Problemet är tydligt. Försvarsministern är respekterad och uppskattad. Informationshaveriet i regeringskansliet berör inte direkt hans ansvarsområde, men däremot uppgiften i det nationella säkerhetsråd, som statsministern inrättat.

Så, i sak har inget ändrats. Misstroendeförklaring kommer att väckas och efter några sensommarveckors relativa lugn är det dags igen. Sveriges sämsta regering i modern tid blir på nytt påmind om att den är just det.

27. jul, 2017