Energidirektörens emeritus tankeförsök

En imponerande avgång. Anna Kinberg Batras (M) presskonferens i morse, där hon meddelade sin avgång efter att den interna kritiken i moderaterna blivit övermäktig, var en uppvisning i stil, engagemang och tydlighet. Allt det hon kritiserats för att sakna.

Beklagligt att hon först nu, när det är för sent, visar att hon har de egenskaper som krävs för uppgiften som alliansledare.

Moderaternas kollaps är inte orsakad av partiledaren. Reinfeldts ödesdigra uppgörelse med miljöpartiet om migrationspolitiken fick hon ärva. Där försvann senare en del av partiets väljare till sverigedemokraterna.

Decemberöverenskommelsen, alliansens självmord, fick hon ärva från sin företrädare. Försöket att rädda återstoden av väljarna, genom att medge att en femtedel av dem finns, ledde till att verklighetsförnekarna försvann till centerpartiet.

Nu hoppas moderaterna att en ny ordförande skall rädda partiet. Kanske det. Återstår att bestämma sig. Min avlidna svärmor (i mitt första äktenskap) från Västerbotten insåg problemet. Hon konstaterade att "man kan int båd skit och hålla igen".

25. aug, 2017