Energidirektörens emeritus tankeförsök

35 369 registrerades som ensamkommande asylsökande barn till Sverige 2015. Den tidigare polisen Mustafa Pashiri skriver i tidskriften Kvartal om sina erfarenheter.

”Sa man att man var ett barn var det ingen som kontrollerade det. Man fick mat, man fick boende, man fick gå i skolan. Och ryktet spreds om Sverige. - - - Vi hörde att man fick iPhone när man kom över gränsen.- - - ”

Nu möter Pashiri unga män som säger ”Varför sa de inte redan vid gränsen till mig att afghaner inte var välkomna till Sverige? - - - Varför välkomnade de mig med öppna armar för att sedan utvisa mig?”

Vi skulle öppna våra hjärtan och inte bygga murar, hävdade statsministrarna Reinfeldt (M) och Löfven (S). Verkligheten hann i fatt dem båda. Det moraliska ansvaret vilar tungt.

Välfärdssamhället utgår från nationalstaten. Man bidrar när man kan och får hjälp när man behöver. Resurser är begränsade och måste prioriteras. Det är skillnad på de som flyr för sina liv och de som flyr för ett bättre liv. Vägrar vi inse det bryts samhällskontraktet.

8. apr, 2018