Energidirektörens emeritus tankeförsök

Svenska Akademiens kris smittar. Svenska Dagbladet, mitt liv- och husorgan sedan 45 år, krisar med usel journalistik. Över ett helt uppslag skriver SvD om akademiledamöternas förmåner. Rubriken platsar i vilken dyngtidning som helst. ”Ledamöternas omfattande förmåner i miljardernas Svenska Akademien”.

Förmånerna visar sig vara, enligt artikeln, torsdagsmiddagen på Gyldene Freden och en jetong värd ett par hundralappar per sammanträde. Ingen annan ersättning utgår för mötena.

Ersättning får ledamöterna för arbete i kommittéer. De som ingår i nobelpriskommittén får tydligen ett arvode på några hundra tusen om året, motsvarande en halvtidstjänst.

Några akademiledamöter har fått hyra lägenheter i Svenska Akademiens fastigheter. I sig naturligtvis upprörande. Poeten Kristina Lugn redovisar att hon har en inkomst på cirka en halv miljon kronor om året, varav 13 000 kronor i månaden är hennes pension. När hon inte längre kan jobba för akademien, hon är 70 år, och hennes pjäser inte längre spelas, är hennes hyra för att bo i akademiens lägenhet 4 000 kronor högre än hennes pension.

Svenska Dagbladet skriver att akademiens ständige sekreterare, utöver lön, får en pension på 100 000 kronor om året senare i livet för varje år vederbörande varit ständig sekreterare. SvD summerar det till att en av de ständiga sekreterare, som varit det i tio år, får en miljon om året i pension. Blev det inte ett räknefel där?

Svenska Akademien är i kris. Ett antal ledamöter skämmer ut sig. Storstädning är nödvändig. Trist att SvD inte förmår avstå från kvällstidningsjournalistik. Jag förväntar mig bättre.

21. apr, 2018