Energidirektörens emeritus tankeförsök

”Jonas Sjöstedt är kommunist”, konstaterar Hans Bergström, docent i statskunskap och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter, i en krönika i Svenska Dagbladet. I krönikan leder han sitt påstående i bevis.

Vid årets landsbygdsdagar i Örnsköldsvik upprörs Sjöstedt (V) av sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, som hävdar att Sjöstedt företräder ett parti vars svans gör sig skyldig till grov kriminalitet. Ett påstående som Sjöstedt givetvis upprört förnekar, med något vacklande trovärdighet.

Frågan om trygghet på landsbygden blir därmed en fråga om hotet från några hundra förvirrade naziststollar. Upprördheten känner inga gränser och Åkesson avkrävs svar från Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) om han tar avstånd från nazisterna. Vad förväntade de sig för svar?

I Svd/Sifos väljarundersökning, publicerad i dag, ökar sverigedmokraterna stort. Sverigedemokraterna är fyra gånger så stora som Liberalerna och mer än dubbelt så stora som centern. Socialdemokraterna och centern backar. Är det inte dags att inse att naziststämpeln på SD inte fungerar? Socialdemokraterna tappar främst till SD och tappet utgörs till största delen av kvinnor.

Nazist- och fascistanklagelserna mot sverigedemokraterna biter uppenbarligen inte. Hög tid att komma på något bättre, för det kan väl inte vara så illa att sverigedemokraterna företräder åsikter som snart en femtedel av väljarna delar?

19. maj, 2018