Energidirektörens emeritus tankeförsök

Opinionsundersökningar avlöser varandra inför valet. Socialdemokraterna riskerar haveri. Kristdemokraterna åker ur riksdagen. Kanske också miljöpartiet. Liberalerna överlever denna gång. Moderaterna klarar sig på samma nivå som det usla valet 2014. Sverigedemokraterna växer.

Sverigedemokraterna kom inte in i riksdagen 2006, kom in 2010 och fick 13 procent 2014. Nu visar opinionsmätingarna 20 procent eller mer.

De etablerade partierna backar. Sverigedemokraterna ökar. Hur har det blivit så? Bristande kommunikation. ”Vi har inte lyckats få ut vårt budskap”, är en vanlig förklaring. Tänk om det är så att vi fått ut vårt budskap men budskapet inte är trovärdigt?

Den verklighetsförnekelse de etablerade partierna ägnat sig åt i ett par decennier straffas nu. Välfärdsamhället bygger på nationalstaten. Man bidrar när man kan och får stöd när man behöver. Resurserna är begränsade.

De etablerade partiernas förnekelse av ghettobildningarna, utanförskapet, oviljan till integration, anklagelser för rasism och främlingsfientlighet mot dem som påtalat problemen, ser vi nu konsekvenserna av.

Aposteln Paulus skrev i ett av sina brev till galatierna; ”Det människan sår skall hon ock skörda.”. Kanske är förklaringen till sverigedemokraternnas framgång inte svårare än så?

17. jun, 2018