Energidirektörens emeritus tankeförsök

Självskadebeteende kräver vård. Var Alliansen ska finna den är inte lätt att förstå.

Mindre än tre månader före valet lyckas Alliansen än en gång skjuta sig själv i foten. Spelteorierna, som journalister älskar, handlar enbart om Sverigedemokraterna. Att ett parti, som för endast två mandatperioder sedan tog sig in i riksdagen, på åtta år lyckats få det mesta av politiken att handla om dem, är imponerande.

Frågor om hur talman ska väljas och hur utskottsposter ska fördelas kan med fördel anstå till efter valet. Det är inte parti- och gruppledarna som avgör, det är faktiskt väljarna. Oavsett vad de, som tror sig veta bättre än väljarna, anser om andra partier.

Det är fundamentet för den liberala demokrati vi lever i. Hur mycket jag än ogillar dem, kan jag inte bortse från att kommunister och sverigedemokrater kommer att väljas in i Sveriges riksdag.

Det är en politisk realitet att förhålla sig till. Sverige måste regeras. Nostalgiska föreställningar om att ”utveckla den svenska modellen” är patetiska Verkligheten förändras. Det är verkligheten varje regering måste förhålla sig till.

1. jul, 2018