Energidirektörens emeritus tankeförsök

Opinionsanalytikern Markus Uvell är medarbetare i tidskriften Kvartal, en oberoende nätbaserad tidskrift, som uppger sig vara fri från kopplingar till politiska partier och intresseorganisationer.

Den 8 juli skriver han en krönika om partiledarnas tal i Almedalen med rubriken ”Antirasism som splittrar Sverige”.

Analysen av centerledaren Annie Lööfs tal är intressant.

”Sveriges starkast profilerade liberala politiker höll ett tal vars inriktning var betoning av ökade motsättningar och nödvändigheten att framhålla dessa till priset av att också driva politisk splittring.

Lööfs tal var retoriskt starkt och fick kraftfulla applåder, inte minst när hon skickligt satte en grupp brölande nazister på plats. Men det bärande temat för talet - antirasismen - präglades av samma dilemma som vi är vana vid att se mest från den politiska vänstern. Strävan att manifestera den egna moraliska överhögheten sker till priset av en splittrande och nedrivande retorik.

Centerledaren gjorde tydliga utspel för att visa sin egen moraliska halt, men tycktes märkligt ointresserad av den verklighet svenska väljare möter. Hon talade engagerat om det avskyvärda brandattentatet mot synagogan i Göteborg i december, utan att nämna att attentatet genomfördes av människor från just de grupper av asylsökande som hon talat sig varm om att välkomna till Sverige.”

11. jul, 2018