Energidirektörens emeritus tankeförsök

Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkessons tal i Almedalen har fått det politiskt korrekta åsiktsetablissemanget att gå i spinn.

Ivar Arpi, ledarskribent i Svenska Dagbladet, redovisar kommentarerna.

Olle Wästberg, liberal politiker, diplomat och ordförande i 2014 års demokratiutredning, skriver ”...3 750 000 i vårt land räknas inte som svenskar. Det säger mycket om SD och vad som kan hända om de får inflytande.”. Helle Klein (S) ”...förfärligt men tydligt nationalistiskt. Åkessons tal ger kalla kårar...”.

Ulrika Berge, SSR, ”skriker tidigt tyskt 30-tal”. Gert Gelotte, tidigare ledarskribent på GP ”renodlat fascistiskt i stil med nazitysklands propagandaminster Joseph Goebbels”.

Åkesson citerade Wilhelm Moberg i ”Svensk strävan”, utgiven 1941. Trots att han fyra gånger påpekade att det var ett citat från Moberg lyssnade inte skribenterna.

Då vet vi. Wästberg, Klein, Berge, Gelotte med flera anser att Moberg var nazist. Den text som citerades var Mobergs vilja att mobilisera Sverige mot nazismen.

Så går det när det inte är vad som sägs utan vem som säger det avgör åsiktsetablissemangets ställningstaganden, utgående från brist på bildning.

9. jul, 2019