Energidirektörens emeritus tankeförsök

Det växer slumområden i Sverige. Sådana som jag under min uppväxt (född 1953) fick lära mig inte längre fanns i välfärdslandet Sverige. Folkhemmet byggdes, tiggeriet försvann och samhällssolidariteten framhölls som vår styrka.

Det ideala verklighetsflykten har nu blivit samhällskontraktets fiende. Förre statsministern Reinfeldt (M) hade rätt när han under en helikopterflygning konstaterade att det finns gott om plats i Sverige. Det han inte ville inse var att man inte bara kan bo, man måste också kunna försörja sig utan att göra det på andras arbete.

Nu haglar det rapporter om konsekvenserna av den extrema flyktinginströmningen 2015. Tiotals personer trängs i små lägenheter i den kommunala allmännyttan. Förslumning och fattigdom. Ett stort antal äldre, outbildade analfabeter utan en chans att komma in på arbetsmarknaden. Försörjningsstöden knäcker kommunerna. Avfolkningskommuner står inför konkurshot.

Vad var det han sade, statsminister Stefan Löfven (S)?. ”Mitt Sverige bygger inga murar”. Det var ju fint och humant. Och sedan? Vad har han att säga till kommunalrådet (S) i Filipstad och hans kollegor i avfolkningskommuner med ett stort antal invandrare som aldrig kommer in på arbetsmarknaden? Lycka till så går det säkert bra?

30. aug, 2019