Energidirektörens emeritus tankeförsök

Att en minoritet kan tillåtas regera är inte unikt för USA. Se bara på miljöpartiets, med några få procent av väljarnas stöd, obegripligt skadliga makt över Konungariket Sverige.

Medierna har nu lärt oss mer om hur amerikanska presidentval går till än om de svenska grundlagarna.

Man förfasar sig över att det är skilda valregler i delstaterna. Men det är det väl i Europa också? Vi har inte samma lagar i Sverige och, till exempel, Frankrike? USA är en union med 50 delstater och närmare 330 miljoner invånare. Europeiska Unionen har 27 (-1) stater och närmare 450 miljoner invånare (före Storbritanniens utträde med 66 miljoner invånare).

Systemet med att vinnaren tar allt tillämpas i Storbritanniens enmansvalkretsar. Det ger vanligtvis starka majoriteter, men kan naturligtvis innebära att sett över hela förenade kungariket flest röster kan ha vunnits trots att det inte återspeglas i antalet parlamentsmandat.

Den amerikanska konstitutionen från 1787 bygger på delstaternas självständighet och minoritetsskydd. Odemokratiskt? Nja, inte självklart i en union med fokus på delstaternas självständighet.

6. nov, 2020