Energidirektörens emeritus tankeförsök

Skolmatsalarna i Uddevalla har blivit á la carte-restauranger. Ett oräkneligt antal specialmenyer ska tillhandahållas. Religiösa krav på fläskfritt, kosher, ingen blodmat, ideologiska krav på vegan och till det alla allergiska specialdieter.

Ingen i Uddevalla kommun tycks veta vad detta kostar. Det faktum att några skolor, av religiösa skäl, endast tillhandahåller kötträtter med nötkött, trots att det är betydligt dyrare än fläskkött, borde leda till eftertanke.

Skolan står inför betydande besparingskrav. Kommunfullmäktige tog i kväll ställning till en motion om att skolmatsalarna ska servera en dagens rätt, ett vegetariskt alternativ samt specialmat åt dem som har dokumenterade medicinska skäl. Rimligt, kan man tycka.

Motionen avslogs. Kommunstyrelsens ordförande (S) hävdade att motionens syfte var att tvinga muslimer och judar att äta fläskkött (sic!). Ett argument utan någon som helst grund i motionen och i linje med den vulgärargumentation socialdemokraterna i dag för mot dem som har en annan uppfattning.

Jag röstade för att bifalla motionen. Det gjorde inte mina partivänner. Motionen hade lagts av sverigedemokraterna, men jag kan ju inte ändra åsikt och rösta mot något som är rätt bara därför att motionen kommer från sverigedemokraterna.

14. apr, 2021