Energidirektörens emeritus tankeförsök

Stefan Löfven (S) har fått talmannens uppdrag att försöka bilda regering. Att han skulle lyckas är inte osannolikt.

Den mest insiktsfulla analysen av det politiska läget står tidskriften Fokus politiske redaktör, Johan Hakelius, för.

”Centern kan tänka sig att samarbeta med alla partier, utom de två som är nödvändiga för att samla en majoritet… Centern representerar ”istället den breda mitten”, som består av riksdagens sex partier inklusive Centern, men eftersom två av de andra fem partierna är beredda att tala med Vänsterpartiet och de kvarvarande tre är beredda att tala med Sverigedemokraterna kan Centerpartiet inte just nu tala med något parti, utom sitt eget. Förutom Regeringen, förstås, som Centern nu slutar stödja, utom i själva valet av statsminister, förutsatt att regeringen fortsätter att driva centerpolitik enligt januariavtalet, som Annie Lööf konstaterar har fallit.”

Som prenumerant på Grönköpings Veckoblad föresvävade det mig ett ögonblick att jag fått ett extranummer. Men icke. Detta är den politiska verkligheten i Konungariket Sverige.

Som krydda på det politiska moset tar jag del av Jimmie Åkessons, Sverigedemokraternas partiordförande, tal under ”Almedalsveckan”, nu från riksdagshuset. Över en miljon väljare sade ifrån 2018. Efter detta tal och cirkus Lööf lär de inte bli färre 2022.

5. jul, 2021