Energidirektörens emeritus tankeförsök

Få, om ens någon, idrottsförening i Uddevalla är så framgångsrik i att sälja tillgångar som den inte äger till kommunen. För tredje gången köper kommunen Ljungskile Sportklubbs konstgräsplan, en plan som kommunen redan äger.

Frågan är infekterad. Ingen idrottsförening har fått så mycket skattemedel som LSK. Men det räcker inte. Varje gång man lyckats avtvinga kommunen skattemedel använder klubben dem till att köpa spelare, inte till sanera sin usla ekonomi.

Än en gång skjuter kommunen till pengar genom att förvärva något kommunen i praktiken redan äger. Förtäckt föreningsstöd, helt i strid mot likabehanlingsprincipen. Den moderate ljungskilebon argumenterar om att det bara handlar om att LSK byter ett tillgångsslag mot ett annat.

I redovisningen korrekt, i praktiken ointressant. LSK behöver pengar för att köpa spelare. Kan klubben byta en gräsplan (som den inte äger) mot pengar och ändå behålla gräsplanen är det naturligtvis ett klipp.

Att höra liberalernas främsta företrädare i kommunfullmäktiges talarstol stödja beslutet ”med hela sitt hjärta” gör att jag uppskattar valhemligheten, så här tre månader före valet. Hon borde åtminstone haft vettet att avstå från att uttala sig.

8. jun, 2022